Događaji

Viteška svečanost u Puli

Pula, 18.5.2019.

VITEŠKA SVEČANOST AKREDITACIJE I INTRONIZACIJE ČLANOVA
Konzulata Hrvatska Europskog Vinskog Viteškog Reda
i legata Hrvatsko Primorje i Istra

U subotu 18. svibnja 2019. Konzulat Hrvatska Europskog Vinskog Viteškog Reda i legat (izaslanstvo) za Hrvatsko primorje i Istru održalisu Vitešku svečanost primanja novih članova te promicanja svojih članova u više stupnjeve. Novi članovi, kojih je 16, te 14 članova predviđenih za promaknuća ugledni su vinari, vinogradari te osobe iz poslovnog, kulturnog i javnog života Hrvatske.

Okupljanje članova i gostiju obučenih u živopisne odore, sa zastavom viteškog reda, mačem hrvatskog konzulata i ceremonijalnim štapom počeloje u 12 sati na Trgu Forum ispred Gradske vijećnice uz prigodni program Kulturno-umjetničkog društva Mate Balota. Skupu se u 12,30 sati obratilazamjenica gradonačelnika Pule, gospođaElena Puh Belci.

Nakon svečanog mimohoda ulicama središta Pule do pulske Katedrale Uznesenja Marijina, svetu misu u 13,00 sati predvodioje biskup u miru mons. Ivan Milovan. Nakon održane mise, uz zvukove hrvatske, europske i viteške himne započelaje Viteška svečanost primanja (akreditacije) novih članova u Europski vinski viteški red i promaknuća (intronizacije) članova u više stupnjeve.

Svečanosti su prisustvovali Senatni izaslanik za Hrvatsku i legat južnog Gradišća, vitez Johhan Horvatits, Senator EU i 1. Prokonzul Konzulata Slovenija, vitez Tomislav Kovačič te Senator i 1. Prokonzul Konzulata Hrvatska, vitez Stjepan Šafran. Nažalost zbog zdravstvenog stanja dolazak u Pulu morao je otkazati Consul Senior Europskog Vinskog Viteškog Reda, vitez AlexanderUnger.

Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1333. godine (I. period) te iz 1468. godine (II. period), a kojeg su u tom II. razdoblju djelovanja bili potvrdili papa Pavao II. i car Fridrik III.

Europski vinski viteški red pod patronatom kuće Habsburg-Lothringen okuplja preko pet tisuća članova u 24 zemlje Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na europskoj kulturnoj osnovi.

Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: “Tek kad svladaš zavist i počneš se zalagati za druge, biti ćeš pravi viteški čovjek”.

IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI
U slavu Boga i u slavu vina

1. Prokonzul Konzulata Hrvatske
Stjepan Šafran,
Senator tit. h.c. OKT